Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Džala néti: Pravidelná hygiena nosu vám pročistí i hlavu

dzala_neti

Prameny hatha jógy popisují řadu očistných technik, které i v době dnešní úzkostlivě pečlivé hygieny mohou působit snad trochu přehnaně až nechutně, každopádně k jejich praktikování existují pádné důvody. 

První skupinou jsou techniky néti. Néti znamená pročištění nosních partií a k tomuto účelu se užívá dvou technik džala néti pročištění za pomoci vlažné slané vody a sútra néti za pomoci bavlněné tkaničky. Sútra néti je nutno provádět pouze pod vedením učitele a proto si představíme rozšířenější a snadnější techniku džala néti.

Pojďte se s námi podívat na krátkou exkurzi do světa čištění nosu vodou

Džala néti slouží k pročišťování nosu od hlenu, virů a bakterií, které se v něm usazují a množí. Technika slouží především k pročištění horních cest dýchacích, kterýžto efekt je uznáván i moderní lékařskou vědou. Při mnoha nemocech dýchací soustavy je proto postup obdobný džala néti doporučován jako podpůrná domácí léčba.

Nos má důležitou funkci – čistí vzduch proudící do plic a ke správné funkci je nutné, aby byla jeho sliznice zdravá, regenerující a čistá od hlenu. Proudění vzduchu do a z plic nosem nám prospívá více, než dýchání ústy a s čistým nosem je to mnohem snadnější. Průplach vodou rovněž čistí i slzné kanálky, prospívá tak očím a přináší jiskřivější pohled.

Jala neti ovšem pomáhá i psychicky, a to ačkoliv tyto efekty nejsou přesně vědecky vysvětleny a popsány. Lidé, kteří tuto techniku každé ráno v rámci hygieny používají, si často chválí zvýšenou citlivost smyslového vnímání, a to nejen čichu, ale také sluchu a zraku, a dokonce často mluví i o pozitivním vlivu na myšlení a duševní pochody obecně. Alespoň zběžně to jistě lze vysvětlit tím, že dochází k pravidelnému pročištění dutin, jejichž dobrý stav je pro dobrou kondici v oblasti hlavy velmi důležitý, jak potvrdí každý, kdo někdy měl s dutinami problémy.

To jsou dobré důvody, proč se vyplatí jala neti mezi své každodenní ranní rituály zařadit. Včetně přípravy solného roztoku nezabere víc než pár minut, svými přínosy vám však tahle technika tak drobnou investici bohatě vynahradí.

Abychom ale dali zadost i vašemu bezpečí, musíme zdůraznit i jedno důležité zdravotní upozornění. Jsou totiž dokumentovány případy, kdy se lidé, kteří použili k technice džala néti kontaminovanou vodu, nakazili závažným onemocněním primární amébické meningo-encefalitidy (PAM). Jedná se o bakteriální onemocnění centrální nervové soustavy, které má 95 procentní riziko úmrtí, a i v případě přežití přináší vážné trvalé následky.

Nikdy tedy neriskujte s vodou, o které nemáte úplnou jistotu, že je zcela v pořádku. Nestojí to za to. Voda na jala neti by vždy měla být alespoň převařená, ještě lépe ale speciálně čištěná či rovnou přímo filtrovaná.

Návod jak postupovat při džala néti

Pokud se budete chtít pustit do džala néti, budete potrebovat speciální konvičku, která bude tvarem vyhovovat vašemu nosu, zhruba litr vody, která by měla být spolehlivě čistá a ničím nekontaminovaná, a lžičku nejodizované soli. Vodu ohřejeme na zhruba 37 stupňů, rozmícháme v ní lžičku soli a slijeme do speciální konvičky.

Tímto mírně slaným roztokem si poté umyjeme nos, a to, a tady přichází největší překvapení, zevnitř. Džala néti se praktikuje tak, že hrdlo konvičky (právě proto musí jít o speciální konvičku, k tomuto účelu uzpůsobenou) vložíme do pravé nosní dírky a mírně nakloníme hlavu doleva.

Nad umyvadlem, vanou či venku nad trávníkem poté pomalu lijeme vodu do pravé nosní dírky tak, aby protékala vnitřkem nosu a vytékala levou nosní dírkou.

Pokud voda nevytéká správně, nakláníme pomalu zkusmo hlavu do různých úhlů, dokud nenajdeme tu správnou pozici. Dírku proléváme asi deset sekund, poté konvičku z pravé nosní dírky vyndáme, a vyfrkneme postupně pravou a levou nosní dírkou a poté ještě (pro jistotu) oběma dírkami najednou. Stejný postup opakujeme i u druhé, levé nosní dírky, čímž máme denní čištění hotové.

Čištění nosu je třeba praktikovat s vědomou koncentrací a soustředit se na pocity, které průběh procedury přináší.

 

Komentáře (1)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

25.11.2014 - 06:41

Načíst další
Načíst další

Komentáře

  1. […] Detaily o této technice včetně postupu najdete v článku tady. […]

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám