Co je raw food aneb syrová strava
Chcete mít pocit lehkosti, čistší pleť, jasnější mysl? Pak vyzkoušejte syrovou stravu, tedy tepelně nezpracované potraviny. Tento styl stravování postupně nabírá na popularitě a je k tomu řada dobrých důvodů, které si na následujících řádcích představíme.
Syrová strava není jen ovoce a zelenina
Při slově “syrová” se člověku většinou vybaví zelenina a ovoce. Syrová strava ale není limitovaná pouze tím, co lze vypěstovat na zahrádce. Častým prvkem této stravy jsou ořechy a semínka, stejně jako některé druhy obilí, fazolí a luštěnin (většinou naklíčených), oleje (za studena lisované), fermentovaná jídla, spousta koření, ochucovadel a nerafinovaných sladidel. Mezi zastánci raw food najdete i ty, kteří si občas dají kousek syrového masa či ryby (sashimi, carpaccio, prosciutto a občas i tatarák – pochopitelně bez topinky), syrové vejce a mléčné výrobky, které nebyly pasterované a homogenizované (mléko, jogurt, sýr). Konzumace těchto zvířecích produktů by měla pocházet z bio chovů, kde se zvířata volně pasou a nejsou krmena žádnými hormony či antibiotiky. Záleží na uvážení každého, jestli syrovou stravu pojme zcela rostlinně anebo i živočišně. Neexistuje jedno pravidlo pro všechny; každý si musí najít svou cestu a vyzkoušet si, co na jeho tělu nejlépe prospívá.
Časté alergeny, jako jsou například lepek, sója či laktóza, anebo pro dlouhodobé zdraví rovnou nevhodné potraviny, jako je například bílý cukr, nemají v syrové stravě své místo.
Je nutné jíst pouze syrovou stravu, aby člověk mohl sklízet benefity tohoto způsobu stravování?
Zatím jsme si představili určité skupiny potravin, které se v této stravě standardně konzumují. Pojďme se teď podívat na to, jak se připravují. Není nutné jíst zeleninu, ovoce či oříšky přesně tak, jak si je utrhneme ze stromu, keříku anebo ze země. Syrová strava pracuje především s vydatným množstvím minerálů, vitamínů a především enzymů, které se přirozeně nachází v čerstvých potravinách. Enzymy jsou proteiny (bílkoviny), které ovlivňují veškeré fungování našeho těla.
Vzpomínáte na denaturaci bílkovin, o které jste se učili v chemii? Enzymy citlivě reagují na vysokou teplotu (stejně jako bílek, když se smaží vejce), která je následně nepříznivě ovlivňuje. Enzymy se dělí na metabolické a trávicí a enzymy, které se nachází v jídle. A právě ty, které konzumujeme, když jíme čerstvé, chemicky nezprocesované potraviny, společně s enzymy trávicími, se podílí na našem celkovém stavu, na tom jak se dneska cítíme, a hrají roli i v různých chronických onemocnění (např. rakovina, diabetes, osteoporoza). Nejvyšší teplotu, kterou tedy v syrové stravě najdeme, je pouhých 45 stupňů Celsia. To je hranice, přes kterou se už většina enzymů nepřenese.
Z toho vyplývá, že je klasické vaření pochopitelně nepřípustné. Většina syrových strávníků (raw foodies) nepije ani horký čaj či kávu. I přes počáteční dojem poměrně velké limitace postupem času dojdeme k tomu, že k přípravě výživného a výborného jídla vaření, pečení, smažení nebo grilování vůbec nepotřebujeme. Vystačíme si s dehydrátorem (sušičkou), ve kterém lze připravovat sušenky či krekry, sušenou zeleninu a ovoce. Kromě dehydrátoru se v raw food velice často používá především mixér na zálivky, kaše a různé nápoje, spiralizér na zeleninové nudle, a samozřejmě ostré nože (ideálně keramické), protože krájení je v syrové stravě poměrně dost.
Obecně lze předpokládat, že pro nového raw foodie se čas strávený v kuchyni dramaticky navýší.
Stojí to za to?
Někomu to může připadat jako ztráta času, když se může rychle a pohodlně najíst v restauraci. To je na každém z nás. Stojí vám ale vaše tělo a váš život za nějaké to úsilí a práci, abyste žili zdravěji, spokojeně a šťastně? A navíc, už i u nás existují restaurace, kde si můžete raw food objednat!
V následujících článcích se podíváme na různé recepty – a věřte, že si s nimi vyhrajeme. Raw food rozhodně není jen o salátech. Aby byl náš pohled kompletní, pozastavíme se i nad negativními stránkami syrové stravy. Do té doby ale pamatujte, že váš pocit ve vlastním těle je to nejdůležitější a pakliže vás zaujmě něco nového, tak proč to nevyzkoušet?
Komentáře (0)08.08.2014 - 07:45
- Články Savasana a její variace Závěr jógové praxe by měl být věnován jedné z nejznámějších relaxačních pozic známé pod názvem –...
- Články Chválit nebo nechválit jako učitel jógy Občas učím učitele jógy a jednou se při této příležitosti se objevila otázka, jestli je dobré...
- Doporučujeme Festival Evolution ideálním místem pro příznivce jógy Nezapomenutelná setkání, zkušené rady a inspiraci v oblasti zdravého životního stylu a rozvoje osobnosti nabídne jarní...
- Doporučujeme Zdravý životní styl má být radost, ne povinnost. Přijďte se inspirovat na Festival Evolution Jak se stravujeme, odpočíváme, zda máme dostatek pohybu a jestli jsme spokojení, to jsou faktory, které...
- Meditace a relaxace Jóga nidra – technika jogínů, se kterou můžete spát za plného vědomí Pro většinu z nás platí, že když spíme, nevíme o světě. To se ale netýká pokročilých...
- Doporučujeme PROŽITKOVÁ JÓGA – sen poslední letní noci Sen poslední letní noci – PROŽITKOVÁ JÓGA s hudbou ve Šternberském paláci 21. 9. Hned...
- Blogy Meditace a jóga pomáhá na deprese i úzkosti Meditace stejně jako jóga není obecně považována za hlavní lékařskou péči. Studie však zjistila, že meditace může...
- Doporučujeme Festival Evolution – přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Nezařazené Přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace na Festival Evolution 2021 Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Doporučujeme Jóga po covidu, (či home office a online škole) Tento týden startuje Jógový speciál z dílny studia Jóga Poděbrady. Čtyřdílný seriál určený (nejen) pro rekonvalescenci...
- Doporučujeme Festival Evolution se v dubnu přesune do onlinu 9. a 10. dubna se bude konat tradiční Festival Evolution, a tentokrát naplní své heslo #prostejinak...
- Doporučujeme Vánoční jógový svařák – první festival nejen jógy přes Zoom Webový server Moje Jóga, který přináší již šest let nejlepší jógové lektory k vám domů, pořádá první...
- Doporučujeme Objev binchotan – první „plastic free“ filtr vody na světě s neuvěřitelnou silou Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli je pitná voda z našich kohoutků zároveň i zdravou vodou?...
- Doporučujeme Kniha restorativní jógy konečně v češtině Knihy ze světa restorativní jógy mohli všichni milovníci a učitelé restorativní jógy až donedávna číst hlavně...
- Doporučujeme Festival Evolution v září bude! Co si nenechat ujít? Třetí víkend v září se na Výstavišti v Praze Holešovicích ponese v duchu zdravého životního stylu. Konat se...
- Doporučujeme Jak na tu nejlepší péči o jógamatku Podložka na jógu nevyžaduje náročnou péči, ale rozhodně byste ji neměli zanedbat. Správnou údržbou zajistíte delší životnost...
- Rozhovory Rozhovor: acro jóga a Zuzka Borůvková Krátce po akrobatické události Acro Mejdlo, která se konala poslední lednový den, jsem se sešla s...
- Reportáže a recenze Acro jógový zážitek: Acro Mejdlo vol. II Acro jóga zažívá svůj momentální boom. Tahle akrobatická odnož jógy, při které se cvičí ve dvojicích...
- Blogy Vánoce přicházejí! Do Vánoc zbývá 15 dní. Do Vánoc zbývá 7 dní. Do Vánoc zbývají 3 dny. Vánoce...
- Reportáže a recenze Iyengar jóga v Yogajoga studiu “Jóga je světlo, které, jednou rozsvícené, nikdy nezhasne. Čím lepší praxe, tím jasnější oheň.” B. K....
Komentáře