Pastinák – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny
V dnešních časech globalizace, možnosti cestování a poznávání jiných částí světa včetně místní kuchyně a exotických plodů, jako bychom měli občas sklony přehlížet naše domácí „poklady“. Je celkem přirozené, že člověk obdivuje to, co je jiné, nadchne se pro nově objevené a rád vyzkouší vše neznámé. Nezapomínejme ale, že pro nás je nejzdravější právě to, co roste na naší zahrádce.
Krásným příkladem výjimečné kvality našich potravin mohou být některé druhy domácího maloplodého ovoce, které se svým obsahem i působením na lidský organismus hrdě řadí mezi dnes tolik populární skupinu super potravin – tedy potravin s obsahem některých látek vyšším, než jakýkoli jiný druh rostoucí jinde na světě. Vzpomeňme namátkou třeba na černý rybíz nebo černý bez.
Pro své zdraví ovšem můžeme hodně udělat také používáním některých na první pohled zcela obyčejných plodů a zeleniny, například kořenové. Dobrým příkladem nám bude pastinák, jeden z nejstarších druhů zeleniny, který se pěstuje více než 3000 let. Původem snad z Kavkazu, Blízkého východu či střední Asie, postupně zdomácněl v celé Evropě a v plané podobě ho vídáme podél cest.
Chtělo by se říci, že dnes u nás pastinák patří mezi méně používané zeleniny. Ale určitě už jste se také setkali s tím, že si v obchodě koupíte petržel a ta vůbec jako petržel nechutná. Přestože je bedýnka označená nápisem „petržel“, koupili jste si pastinák. Rozdíl mezi pastinákem a petrželí je nicméně patrný na první pohled podle nati. Místo, kde vyrůstá z kořene nať, je lehce prohloubené. Pastinák také bývá výrazně větší, s horním průměrem kořene až pět centimetrů.
Velkou předností pastináku je jeho nenáročnost a k časté záměně zřejmě dochází i z toho důvodu, že dává oproti petrželi více než dvojnásobné výnosy. Kořeny se mohou sklízet již od července, většinou se ale sklizeň ponechává až na říjen, až začnou žloutnout listy. Po namrznutí získává totiž pastinák mnohem lepší chuť, a proto se často až do února ponechává na záhoně.
Pastinák obsahuje mnoho minerálů, bílkovin a třikrát více cukru, než mrkev. Je i cenným zdrojem vlákniny. Obsahuje vitamíny A, B a kyselinu listovou, ze všech kořenových zelenin má nejvyšší obsah vitamínu C – až 32mg ve 100g kořene. Svými léčivými účinky jsou známy kořen i plody pastináku, obvykle se podává ve formě nálevu ze 2–3 lžiček sušené drogy na 250 ml, přičemž běžné je vypít 2–3 šálky tohoto nápoje denně.
Doporučuje se při revmatismu, plynatosti a neurózách, má totiž uklidňující účinky. Zlepšuje chuť k jídlu, působí močopudně a pomáhá při čištění močového měchýře od močových kamenů či písku. Mimo jiné se také traduje, že užití kořene pastináku spolu s mlékem příznivě působí na léčbu dnes už nepříliš rozšířených souchotin. Římané věřili, že kořen pastináku působí jako afrodiziakum.
Vzhledem k vyššímu obsahu silic by se neměl pastinák podávat ve velkém množství, raději méně a častěji. U velmi citlivých jedinců může vyvolat alergickou reakci ve formě podráždění kůže vystavené slunečnímu záření. Podobně může podráždění pokožky vyvolat i šťáva z rostliny a za prudkého slunce může zánětlivé projevy působit i styk s kořeny.
Zdá se, že využití pastináku v současné kuchyni je spíše krajové. V západní Evropě patří k základním zeleninám a petržel se používá především naťová, v ostatních částech Evropy převažuje užití kořenové petržele. Před příchodem brambor do Evropy se pastinák vařil jako příloha, připravovaly se z něj polévky, kaše a společně s ostatní kořenovou zeleninou sloužil jako základ pod maso, ke zvěřině a rybám. Při nedostatku byl sladký pastinák i významným zdrojem cukru, díky tomu je ale méně vhodnou zeleninou při redukčních dietách.
Může se podávat dušený nebo jen vařený, politý máslem. Přidává se do šťouchaných brambor, dá se zapékat a osmažit. Vynikající je do omáček, vhodný je i pro malé děti. Chuťově jej vhodně doplní bazalka, kopr, petrželka, tymián či estragon. V některých kuchyních se využívá specificky, např. Irové z něj vaří pivo, dělají se z něj marmelády.
Komentáře (0)
03.09.2015 - 14:27
- Články Savasana a její variace Závěr jógové praxe by měl být věnován jedné z nejznámějších relaxačních pozic známé pod názvem –...
- Články Chválit nebo nechválit jako učitel jógy Občas učím učitele jógy a jednou se při této příležitosti se objevila otázka, jestli je dobré...
- Doporučujeme Festival Evolution ideálním místem pro příznivce jógy Nezapomenutelná setkání, zkušené rady a inspiraci v oblasti zdravého životního stylu a rozvoje osobnosti nabídne jarní...
- Doporučujeme Zdravý životní styl má být radost, ne povinnost. Přijďte se inspirovat na Festival Evolution Jak se stravujeme, odpočíváme, zda máme dostatek pohybu a jestli jsme spokojení, to jsou faktory, které...
- Meditace a relaxace Jóga nidra – technika jogínů, se kterou můžete spát za plného vědomí Pro většinu z nás platí, že když spíme, nevíme o světě. To se ale netýká pokročilých...
- Doporučujeme PROŽITKOVÁ JÓGA – sen poslední letní noci Sen poslední letní noci – PROŽITKOVÁ JÓGA s hudbou ve Šternberském paláci 21. 9. Hned...
- Blogy Meditace a jóga pomáhá na deprese i úzkosti Meditace stejně jako jóga není obecně považována za hlavní lékařskou péči. Studie však zjistila, že meditace může...
- Doporučujeme Festival Evolution – přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Nezařazené Přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace na Festival Evolution 2021 Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Doporučujeme Jóga po covidu, (či home office a online škole) Tento týden startuje Jógový speciál z dílny studia Jóga Poděbrady. Čtyřdílný seriál určený (nejen) pro rekonvalescenci...
- Doporučujeme Festival Evolution se v dubnu přesune do onlinu 9. a 10. dubna se bude konat tradiční Festival Evolution, a tentokrát naplní své heslo #prostejinak...
- Doporučujeme Vánoční jógový svařák – první festival nejen jógy přes Zoom Webový server Moje Jóga, který přináší již šest let nejlepší jógové lektory k vám domů, pořádá první...
- Doporučujeme Objev binchotan – první „plastic free“ filtr vody na světě s neuvěřitelnou silou Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli je pitná voda z našich kohoutků zároveň i zdravou vodou?...
- Doporučujeme Kniha restorativní jógy konečně v češtině Knihy ze světa restorativní jógy mohli všichni milovníci a učitelé restorativní jógy až donedávna číst hlavně...
- Doporučujeme Festival Evolution v září bude! Co si nenechat ujít? Třetí víkend v září se na Výstavišti v Praze Holešovicích ponese v duchu zdravého životního stylu. Konat se...
- Doporučujeme Jak na tu nejlepší péči o jógamatku Podložka na jógu nevyžaduje náročnou péči, ale rozhodně byste ji neměli zanedbat. Správnou údržbou zajistíte delší životnost...
- Zdravá výživa Fenykl – přínosy pro vaše zdraví Další z pozapomenutých zelenin s výrazně příznivými účinky na lidské zdraví, které se nám poznenáhlu vracejí...
- Zdravá výživa Ředkev – přínosy pro vaše zdraví Ředkev jako kořenová zelenina byla známá již ve starém Egyptě. I v Evropě se používá odedávna,...
- Zdravá výživa Tykev patison – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny V posledních letech pozorujeme u lidí, kteří se zajímají o své zdraví, poměrně výrazný posun směrem...
Komentáře