Podzim v kuchyni
Podzim je krásné roční období. Někdo může namítat, že je plné smutku, že Slunce odchází a s ním i teplo a letní pohoda. Je ale lákavé všemi těmi barvami, čerstvou zeleninou a ovocem přímo ze zahrádky, a naším pocitem, že když začne pršet, můžeme se beztrestně zachumlat do deky se svým oblíbeným čajem a knihou. A nevím jak vám, ale mně vždy ke konci léta chybí snídaně ve formě teplé kaše, a k obědu dýně ve všech svých podobách.
Dle ájurvédy jsme každý jedna z tělesných konstitucí, pitta, kapha nebo váta. Váta i kapha jsou harmonizovány teplou stravou, pitta by se jí měla vyhýbat. Navzdory tomuto pravidlu máme všichni zvláště v tomto období chuť na něco teplého a krémového, co nám navodí příjemný pocit v břiše. Nejlépe pak, pokud to voní po skořici, hřebíčku a zázvoru. Určitě neuděláme špatně, když si navzdory pravidlům stravování k naší konstituci dopřejeme něco, o co si naše tělo vysloveně říká.
Následující recepty jsou vyzkoušené a prokazatelně zvyšují pocit podzimní pohody o 98,5 %! (To nezjistili američtí vědci, ale autorka textu, můžete tomu tedy věřit.)
Dýňová polévka
Co budeme potřebovat?
– větší dýni, a to ne striktně Hokkaidó, ale klidně máslovou z vaší zahrádky
– cibulku
– zázvor, cca 2 cm
– 1 mrkev (nepovinná položka, ale dodá polévce větší jemnost)
– zeleninový nebo kuřecí vývar
– skořici
– šálek kokosového mléka (můžete koupit nebo si vyrobit doma, tip na výrobu je o pár řádků níže)
– himalájskou sůl
– špetku muškátového květu
– kokosový olej na opečení cibulky
A nyní k věci:
- Pokud zrovna v lednici nemáte plechovku kokosového mléka, nebo prostě jako já nechcete kupovat něco, co jde za pár korun a minut vyrobit doma, zkuste si předem toto (pokud mléko máte, pokračujte k bodu 2.):
1.1 Do nádoby vašeho výkonného mixéru nasypte 5 lžic strouhaného kokosu, spařte ho vodou tak, aby byl jen tak ponořený a dolijte cca 2 dcl studené vody. Když dolijete horkou, mohla by vám potom uzavřená nádoba pěkně vybouchnout!
1.2 Nádobu uzavřete a mixujte do té doby, než voda „zbělá“.
1.3 Do další nádoby přeceďte přes (čistý) kapesník nebo plátýnko, pořádně vyždímejte.
1.4 Takto připravené mléko můžete ihned spotřebovat nebo uschovat v lednici, vytvoří se na něm stejná tuhá vrstva, jako na kupovaném! 🙂
- Na jemno nakrájenou cibulku opečeme v hrnci/na pánvi na kokosovém oleji. Poté přidáme očištěnou (ale ne loupanou) na malé kostičky nakrájenou dýni, zázvor, a pokud jste se pro ni rozhodli, i mrkev (tu už oloupejte).
- Než nám to celé zkaramelizuje, přilijeme vývar, množství dle požadované hustoty. Vždy je ale lepší méně (aby byla dýně zcela ponořená), a po rozmixování doředit na požadovanou hustotu.
- Jemně osolíme, přisypeme skořici a špetku muškátového květu.
- Vaříme do té doby, dokud není dýně zcela měkká, téměř rozvařená.
- Rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem nebo v robotu, opět pozor na odpařování a následný výbuch uzavřené nádoby.
- Polévku vrátíme na plotnu a přilijeme kokosové mléko. Ochutnáme a poté doředíme nebo nedoředíme dle vlastního uvážení. Teď už záleží na vaší chuti a poměrech přidaného koření. Výborné je ještě ji trošku dopepřit čerstvě mletým pepřem.
- Teď už opravdu volitelně – u nás se polévka podává s kuřecím prsem, které opečeme na malé kostičky a jen osolíme a opepříme. Osvědčilo se i přidat pražená dýňová semínka. A nebo jen tak.
Golden Mylk (Zlatý mlýko)
Ne, to není chyba v gramatice. Například v Austrálii se pro rostlinná mléka nepoužívá slovo „milk“ ale „mylk“ proto, aby se odlišila od mléka živočišného. Proč to nepoužít i v Češtině.
Pití Golden Mylk je vhodné k posílení imunity jako prevence před nemocemi, nebo jako pomoc při už probíhající nemoci. Doporučila bych dodržet všechny ingredience, protože například kurkuma má obecně lepší vstřebatelnost v kombinaci s pepřem (nebojte, není v tom moc cítit) a tukem (pro nás je nejlepší kokosový). Navíc je kurkuma, stejně jako zázvor a med, známá svými protizánětlivými účinky.
Co budeme potřebovat:
– rostlinné mléko, ideálně mandlové nebo kokosového
– lžička kokosového oleje nebo ghí
– půl lžičky skořice
– zázvor
– jedna až dvě lžičky mleté kurkumy
– špetka pepře
– med
Postup:
- Rostlinné mléko dáme ohřívat na sporák, přisypeme všechny sypké ingredience, zázvor a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Sundáme ze sporáku, přidáme kokosový olej a rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila krásná pěna.
- Med přidáváme, až když teplota nápoje klesne pod 40°, abychom nezničili všechny složky medu, kvůli kterým ho přidáváme.
- Přelijeme do oblíbeného hrnečku a u knihy pod dekou vychutnáváme!
Komentáře (0)
07.10.2017 - 10:18
- Články Savasana a její variace Závěr jógové praxe by měl být věnován jedné z nejznámějších relaxačních pozic známé pod názvem –...
- Články Chválit nebo nechválit jako učitel jógy Občas učím učitele jógy a jednou se při této příležitosti se objevila otázka, jestli je dobré...
- Doporučujeme Festival Evolution ideálním místem pro příznivce jógy Nezapomenutelná setkání, zkušené rady a inspiraci v oblasti zdravého životního stylu a rozvoje osobnosti nabídne jarní...
- Doporučujeme Zdravý životní styl má být radost, ne povinnost. Přijďte se inspirovat na Festival Evolution Jak se stravujeme, odpočíváme, zda máme dostatek pohybu a jestli jsme spokojení, to jsou faktory, které...
- Meditace a relaxace Jóga nidra – technika jogínů, se kterou můžete spát za plného vědomí Pro většinu z nás platí, že když spíme, nevíme o světě. To se ale netýká pokročilých...
- Doporučujeme PROŽITKOVÁ JÓGA – sen poslední letní noci Sen poslední letní noci – PROŽITKOVÁ JÓGA s hudbou ve Šternberském paláci 21. 9. Hned...
- Blogy Meditace a jóga pomáhá na deprese i úzkosti Meditace stejně jako jóga není obecně považována za hlavní lékařskou péči. Studie však zjistila, že meditace může...
- Doporučujeme Festival Evolution – přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Nezařazené Přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace na Festival Evolution 2021 Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Doporučujeme Jóga po covidu, (či home office a online škole) Tento týden startuje Jógový speciál z dílny studia Jóga Poděbrady. Čtyřdílný seriál určený (nejen) pro rekonvalescenci...
- Doporučujeme Festival Evolution se v dubnu přesune do onlinu 9. a 10. dubna se bude konat tradiční Festival Evolution, a tentokrát naplní své heslo #prostejinak...
- Doporučujeme Vánoční jógový svařák – první festival nejen jógy přes Zoom Webový server Moje Jóga, který přináší již šest let nejlepší jógové lektory k vám domů, pořádá první...
- Doporučujeme Objev binchotan – první „plastic free“ filtr vody na světě s neuvěřitelnou silou Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli je pitná voda z našich kohoutků zároveň i zdravou vodou?...
- Doporučujeme Kniha restorativní jógy konečně v češtině Knihy ze světa restorativní jógy mohli všichni milovníci a učitelé restorativní jógy až donedávna číst hlavně...
- Doporučujeme Festival Evolution v září bude! Co si nenechat ujít? Třetí víkend v září se na Výstavišti v Praze Holešovicích ponese v duchu zdravého životního stylu. Konat se...
- Doporučujeme Jak na tu nejlepší péči o jógamatku Podložka na jógu nevyžaduje náročnou péči, ale rozhodně byste ji neměli zanedbat. Správnou údržbou zajistíte delší životnost...
- Jóga zprávy Jak se vyhýbat stresu Představte si takovou pohádkovou situaci. Dorazíte do úplně cizí země, jejíž jazyk neovládáte a její obyvatelé...
- Zdravá výživa Jak změnit nevhodné stravovací návyky S příchodem nového roku si mnoho z nás jistě dalo předsevzetí, že nějak upraví své stravovací...
- Jóga zprávy Malé odskočení od vánočního shonu, aneb udělejte si šťastné, veselé a klidné Vědci upozorňují, že se střední Evropou přežene další stresová epidemie. Dle některých je nazývána předvánoční čas....
- O józe Jak se nebát první lekce jógy Stydím se za své tělo, nemůžu tam jít.. Nerozumím všem těm názvům, nebudu vůbec vědět, co...
- Životní styl a zdraví Rozhodnutí – která rozhodnutí jsou ta správná a jak je poznat V životě se poměrně často, aniž bychom si to uvědomovali, naskytnou okamžiky, kdy stojíte před rozhodnutím...
- Životní styl a zdraví Rovnováha Tak jako rok potřebuje rovnováhu v podobě střídání ročních období, tak i my nesmíme zapomenout na...
- Jóga Jóga a hubnutí Co si budeme nalhávat. Velká část lidí, kteří se začnou zajímat o jógu, touží po zázračném...
- Zdravá výživa Výživa pro tělo Ze všech stran na nás naléhají články nebo reklamy s výživou pro sportovce, výživou pro nemocné klouby,...
- Jógové pozice a sestavy Postavení těla I. – jógové pozice ve stoji V předešlém článku „Správné postavení těla – základ pro dlouhotrvající fyzické i duševní zdraví“ jsem se zmínila...
- Životní styl a zdraví Správné postavení těla – základ pro dlouhotrvající fyzické i duševní zdraví Udržení správného držení těla se stává čím dál náročnější. Za vinu to můžeme přikládat nejen sedavému...
- Životní styl a zdraví Souznění těla a duše Sedíme skleslí na křesle, venku prší a za námi je ne příliš povedený den. Vlastně nám...
- Životní styl a zdraví Nestíháš? Tak zpomal! Neustále se do něčeho tlačíte. Máte pocit, že nestíháte a nemáte čas ani sami pro sebe,...
- Jóga zprávy Kam s ním? Na jógu! Tento problém řeší asi každý rodič, kterému nejsou budoucnost a zdraví jeho dětí lhostejné. Nemůžete se...
- Jóga zprávy Jógové (ne)začínání Nehraje roli, jestli se pokládáte za jógově pokročilé, začátečníky, a nebo váháte, zda se s jógou...
- O józe Co je to ten jógový dech, aneb věčný problém začátečníka – samouka Všichni to určitě znáte, ať už si tím zrovna procházíte, nebo je to jen vzpomínka na...
Komentáře