Tykev patison – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny
V posledních letech pozorujeme u lidí, kteří se zajímají o své zdraví, poměrně výrazný posun směrem k vědomějšímu a přirozenějšímu přístupu k životu. Už se tak často neskloňuje zdravá výživa, hovoří se spíše o udržitelném životním stylu, péči o planetu a životní prostředí a ohleduplném využívání zdrojů. Tyto snahy s sebou jako vedlejší efekt přinášejí zájem o domácí tradice a životní zkušenosti předků, což ve stravě znamená především návrat k lokálním a sezónním surovinám, ale také znovuobjevení některých v minulosti často používaných a v poslední době takřka zapomenutých plodin.
Přestože jsme například některé druhy zelenin dříve považovali za zastaralé a pro pěstování v dnešních podmínkách či jídelníček moderního člověka nevhodné, jejich výživové vlastnosti, přínos pro lidské zdraví a možnosti využití v běžné kuchyni nás občas překvapí. Vezměte si třeba typický plod pozdního léta a začátku podzimu, obyčejnou tykev nebo lidově dýni. Tu jsme v minulých letech znali hlavně jako dekoraci, v některých oblastech se pěstovala kvůli olejnatým semenům, bez jakéhokoli dalšího využití, snad s výjimkou krmení pro domácí zvířata, a nadšení zahrádkáři se občas pochlubili velikostí svého Goliáše.
Tykví nicméně existuje mnoho druhů, z nich většina je vzhledově velmi příjemná a zajímavá, takže nám pěkně ozdobí zahrádku či dům, představují ovšem také cenné zpestření našeho jídelníčku. Původně pocházejí z tropické a subtropické Ameriky a do Evropy se dostaly s výpravami prvních mořeplavců. Dochovala se semena až 5000 let stará, jedná se tedy o jednu z nejstarších kulturních plodin. Snadno se pěstují a lehce se kříží, pyšní se proto velkou škálou tvarů a barev.
U nás se nejčastěji pěstuje tykev obecná, velkoplodá a muškátová, některé zdroje uvádějí ještě dýni fíkolistou a pomíchanou. Do první skupiny patří dobře známá a velmi oblíbená cuketa, méně lidí už asi ví, že mezi tykve obecné řadíme i plod podivného diskovitého tvaru se zvlněnými okraji a obvykle bílé, někdy žluté nebo zeleně žíhané barvy, patison (používá se i “patizon”).
První patisonky se sbírají nezralé už v červenci, lze je jíst syrové v salátech nebo vařené i se semeny a slupkou, dekorativně působí ve směsích nakládané zeleniny. Na podzim sbírané zralé plody mají velmi tuhou slupku a je třeba s nimi zacházet opatrně, protože jsou náchylné k potlučení. Skladují se v suché místnosti při teplotě 10 – 15◦C, vadí jim vysoká vlhkost vzduchu a nesmí namrznout, ihned se začínají kazit. Uskladněnou úrodu je třeba pravidelně kontrolovat.
Stejně jako ostatní druhy tykví napomáhají patisony odstraňování škodlivin a dokonce i parazitů ze střev, podporují trávení a působí jako jemné projímadlo. Jsou močopudné, ulevují od otoků, pomáhají ledvinám, zlepšují obranyschopnost, celkově zklidňují a podporují regeneraci organismu. Z minerálů najdeme v patisonech v menším množství železo, fosfor i některé další prvky a díky tomu, že obsahují poměrně hodně draslíku a málo sodíku, jsou vhodné i pro osoby se srdečními potížemi.
Jako zelenina s vysokým obsahem vody a nepatrným množstvím cukru se patisony doporučují diabetikům a lidem, které trápí slinivka, a protože mají málo kalorií zato velké množství rozpustné vlákniny, dobře zahání hlad a hodí se do dietní stravy. Navíc mají schopnost snižovat hladinu tuku v krvi a doporučují se pacientům s revmatismem, aterosklerózou a dnou.
Dužnina patisonu nemá nijak výraznou chuť, je-li však dobře vyzrálá, nabízí značně bohatou škálu využití. U nás se asi nejčastěji připravují smažené na způsob řízků nebo plněné kořeněným mletým masem, případně jeho náhražkou, a zapečené v troubě. Můžeme jimi ovšem dobře nahradit třeba brambory: vynikající jsou patisonové placky na způsob bramboráků, výborně se hodí do polévek. Rychle se rozvaří a připravované jídlo příjemně zahustí, vyžadují ovšem výraznější přísady. Nejchutnější jsou ale jako součást různých dušených směsí s luštěninami a dalšími druhy zeleniny, od nichž snadno přijímají jejich chuť, a jimž naopak dodávají správnou konzistenci.
Tip na recept – PLACIČKY Z PATIZONU SE SALÁTEM Z ČERVENÉ ŘEPY
Suroviny na 4 porce:
- 1 patizon
- 1 – 2 červené řepy
- 2cm křene
- 3 PL ovesných vloček
- 3 PL hrašky pikant
- 1 PL umeocta
- 1 PL lahůdkového droždí
- 1 PL oleje (olivový)
- špetka saturejky, majoránky
- 2 str. česneku
- ovesná (nebo jiná) mouka dle potřeby
Postup přípravy – placičky:
- Patizon nastrouháme, osolíme a necháme asi 10 minut odstát. Vodu vymačkáme a ponecháme si ji stranou.
- Vločky zalijme v misce malým množstvím vroucí vody – jen tak, aby neplavaly a nasákly vodu.
- Pak do nich přidáme nastrouhaný vymačkaný patizon.
- Přidáme hrašku pikant, lahůdkové droždí, česnek a koření, promícháme a necháme asi 15 minut odstát, aby se vše spojilo.
- Dle potřeby buď zahustíme ovesnou moukou nebo naředíme slitou vodou z patizonu tak, abychom mohly tvarovat vyšší placičky.
- Ty klademe na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřeme olivovým olejem a pečeme asi 20 minut při 200 °C.
- V polovině času obrátíme a povrch opět potřeme olejem.
Postup přípravy – salát z červené řepy:
- Červenou řepu umyjeme a neloupanou asi hodinu povaříme do změknutí, poté oloupeme a vychladlou nastrouháme.
- Nastrouháme křen.
- Obojí promícháme a dochutíme dle potřeby umeoctem.
Komentáře (0)
06.10.2015 - 05:59
- Články Savasana a její variace Závěr jógové praxe by měl být věnován jedné z nejznámějších relaxačních pozic známé pod názvem –...
- Články Chválit nebo nechválit jako učitel jógy Občas učím učitele jógy a jednou se při této příležitosti se objevila otázka, jestli je dobré...
- Doporučujeme Festival Evolution ideálním místem pro příznivce jógy Nezapomenutelná setkání, zkušené rady a inspiraci v oblasti zdravého životního stylu a rozvoje osobnosti nabídne jarní...
- Doporučujeme Zdravý životní styl má být radost, ne povinnost. Přijďte se inspirovat na Festival Evolution Jak se stravujeme, odpočíváme, zda máme dostatek pohybu a jestli jsme spokojení, to jsou faktory, které...
- Meditace a relaxace Jóga nidra – technika jogínů, se kterou můžete spát za plného vědomí Pro většinu z nás platí, že když spíme, nevíme o světě. To se ale netýká pokročilých...
- Doporučujeme PROŽITKOVÁ JÓGA – sen poslední letní noci Sen poslední letní noci – PROŽITKOVÁ JÓGA s hudbou ve Šternberském paláci 21. 9. Hned...
- Blogy Meditace a jóga pomáhá na deprese i úzkosti Meditace stejně jako jóga není obecně považována za hlavní lékařskou péči. Studie však zjistila, že meditace může...
- Doporučujeme Festival Evolution – přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Nezařazené Přijďte si užít víkend plný zdraví, krásy a inspirace na Festival Evolution 2021 Víkend 17. – 19. září se Výstaviště v Praze Holešovicích opět stane centrem zdravého životního stylu. Není...
- Doporučujeme Jóga po covidu, (či home office a online škole) Tento týden startuje Jógový speciál z dílny studia Jóga Poděbrady. Čtyřdílný seriál určený (nejen) pro rekonvalescenci...
- Doporučujeme Festival Evolution se v dubnu přesune do onlinu 9. a 10. dubna se bude konat tradiční Festival Evolution, a tentokrát naplní své heslo #prostejinak...
- Doporučujeme Vánoční jógový svařák – první festival nejen jógy přes Zoom Webový server Moje Jóga, který přináší již šest let nejlepší jógové lektory k vám domů, pořádá první...
- Doporučujeme Objev binchotan – první „plastic free“ filtr vody na světě s neuvěřitelnou silou Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli je pitná voda z našich kohoutků zároveň i zdravou vodou?...
- Doporučujeme Kniha restorativní jógy konečně v češtině Knihy ze světa restorativní jógy mohli všichni milovníci a učitelé restorativní jógy až donedávna číst hlavně...
- Doporučujeme Festival Evolution v září bude! Co si nenechat ujít? Třetí víkend v září se na Výstavišti v Praze Holešovicích ponese v duchu zdravého životního stylu. Konat se...
- Doporučujeme Jak na tu nejlepší péči o jógamatku Podložka na jógu nevyžaduje náročnou péči, ale rozhodně byste ji neměli zanedbat. Správnou údržbou zajistíte delší životnost...
- Zdravá výživa Fenykl – přínosy pro vaše zdraví Další z pozapomenutých zelenin s výrazně příznivými účinky na lidské zdraví, které se nám poznenáhlu vracejí...
- Zdravá výživa Ředkev – přínosy pro vaše zdraví Ředkev jako kořenová zelenina byla známá již ve starém Egyptě. I v Evropě se používá odedávna,...
- Zdravá výživa Pastinák – z cyklu zapomenuté a méně známé potraviny V dnešních časech globalizace, možnosti cestování a poznávání jiných částí světa včetně místní kuchyně a exotických...
Komentáře